Franskt på menyn
Värmande, rustikt, mustigt och elegant – det franska köket bjuder på tidlösa klassiker.
Känns veckan före löning extra lång? Ingen fara! Med rätt inspiration kan du skapa de mest magiska rätterna av ingredienser som du har hemma. Här listar vi smarta spartips och recept på billig mat som är enkel att slänga ihop och som smakar ljuvligt.
Tips: Läs mer om hur du kan spara pengar på mat
Välj och vraka bland goda recept som är snälla mot plånboken.
Tomatrisoni med bakad fetaost är en enkel men otroligt god vardagsmiddag. Fetaost, lök och paprika bakas i ugnen tills den får fin färg, samtidigt som risonin kokas tillsammans med tomater och bönor. Allting serveras sedan i en smakrik symfoni på tallriken!
Smakrik och het kycklingsoppa med äggnudlar, purjolök, sweet chilisås och grovhackad färsk koriander. Denna goda soppa med nudlar och kyckling tillagar du både snabbt och enkelt.
Klassisk pumpasoppa är en mjuk och värmande soppa med ingredienserna pumpa, schalottenlök och grädde. Smaka av med citronsaft för att balansera smakerna. Servera gärna nybakat bröd till den ljuvliga soppan.
Korv stroganoff är en förträfflig rätt som alla älskar! Mustig i smak och mycket god till ris och saltgurka. Crème fraiche gör denna korv stroganoff extra krämig! Passar utmärkt till både middag och matlåda.
Vegolasagne med liten arbetsinsats. Blanda ihop bönor, morot, zucchini och spenat. Addera krämig crème fraiche och syrlig och söt tomatsås. Sedan är det bara att börja varva! Bönlasagnen får intressanta texturbrytningar från bönorna, pastan och löken.
Rostade grönsaker med halloumi och en enkel ajvardipp. Rosta morötter, potatis och rödlök och blanda med sallad och en balsamvinägrett. Toppa med halloumiosten och servera med sås gjord på ajvar och crème fraiche.
Byt ut hamburgaren mot fiskpinnar och en god örtsås så blir burgaren en helt ny upplevelse, vi lovar! Det blir inte sista gången du lagar detta!
Raggmunk med fläsk är en favorit som här får en ny skepnad då den görs i ugnen istället för i pannan. Genom att grädda raggmunken i ugnen blir den otroligt saftig inuti, samtidigt som den får en härligt gyllenbrun yta. Ät och njut med knaperstekt fläsk och en rejäl klick lingonsylt!
Denna värmande kycklingcurry med ris får extra smak av färsk ingefära. Grytan sköter sig själv och har kokat klart på strax över halvtimmen. Servera med ris och svalkande matyoghurt.
Bönor är perfekt som bas i mustiga soppor! Här är det vita bönor som tillsammans med gul lök, vitlök, grönsaksbuljong, grädde och en skvätt vinäger skapar en välbalanserad soppa. Förgyll den ett extra snäpp – toppa med fetaost, finrivet citronskal och solrosfrön.
Pasta e ceci betyder pasta och kikärtor på italienska och är en enkel, god pastarätt med smak av rosmarin och vitlök. De kokta kikärtorna som mosas lite lätt och kokas med vin gör pastan härligt krämig och avnjuts bäst toppad med riven parmesan.
Pytt med en twist! Här gör vi pytt i panna med färsk gnocchi, strimlad falukorv, skuren grönkål och krispiga rostade hasselnötter. Servera med parmesan och senap. Snabbt, enkelt och en otroligt god vardagsrätt.
Okonomiyaki är en japansk kålpannkaka, full av smak och nyttigheter. Ingen dålig vardagsmiddag vill vi lova. Kanske blir okonomiyakin en ny favorit? Toppa med färsk koriander och majonnäs med asiatiska smaker.
Boeuf bourguignon är riktig klassiker med djupa smaker och en gryta som och sköter sig själv på spisen. Här har vi gjort en vego bourguignon med svarta linser och svamp. Serveras på klassiskt vis tillsammans med potatismos och syltlök.
Låt den söta, gula majsen ta plats i vår allas favorit och laga majscarbonara. Majscarbonaran är en uppdaterad version av klassikern med majs som gifter sig utmärkt med den krämiga och ostiga pastan.
Fritters är det svengelska namnet på frasigt stekta plättar eller små biffar. Dessa potatisfritters är ett hett tips om du råkar ha några kokta potatisar liggandes i kylen. Riv potatisen, blanda med ägg, ost, purjolök och persilja. Stek gyllene – klart!
En riktigt mättande och god paj med potatis, purjolök och smakrik äggstanning med lagrad ost. Extra bra blir purjolökspajen om den får vila en liten stund innan du hugger in på den.
Rostade rotfrukter och chorizo är grunden i den här enkla pytten som serveras med senapskräm och stekt ägg. Här har vi valt morot och palsternacka, men det går självklart bra att variera rotfrukterna efter smak och säsong. Gör gärna en större sats och spara till lunchlådan eller i frysen.
Servera en vego stroganoff till middag – enkel, god och vardagsvänlig mat för hela familjen. Koka svarta och vita bönor i en krämig sås av grädde och tomatpuré och servera med ris.
Denna krämiga risotto blir en smarrig middag som du enkelt kan variera med det du har hemma! Här har vi lagat den med frysta ärter. Servera risotton med rostad lök och stekt kapris.
En härlig bolognese i ny tappning! Denna smakrika linsbolognese med rotselleri och svarta linser blir en mättande vardagsmåltid, som dessutom passar perfekt till veckans matlåda.
En riktigt grön och skön soppa, fullproppad med näring. Grunderna har du kanske till och med i frysen? Ärtorna bidrar med en söt och len smak till spenatsoppan. Toppa med frön för en lyxigare känsla.
Förtjust i kroppkaka? Ta genvägen via potatispastan gnocchi i denna matiga pytt med kroppkakans smaker. Bacon, kryddpeppar och lingon ger den rätta touchen. Bjud med små fina gröna ärter och rårörda lingon. Husmanskost med en modern, italiensk twist!
Fried rice är en rätt du kan variera i det oändliga. Denna vegovariant av stekt ris med ägg och grönkål får massor med smak av soltorkade tomater, vitlök och sesamolja. En perfekt rätt att använda resterna till.
Vill du ha en enkel, god och prisvärd middag? Prova den här rätten där snabbnudlar serveras som en krämig ramen – och det enda som behöver tillsättas är ägg, majonnäs och vitlök.
Potatissallad med bacon är en budgetvänlig potatissallad som är inspirerad av klassikern Waldorfsallad. I den krämiga dressingen, där kokt potatis vänds ner, ger knaperstekt bacon sälta, och selleri, äpple och valnötter står för god textur.
Värmande, rustikt, mustigt och elegant – det franska köket bjuder på tidlösa klassiker.
Vi listar våra bästa frysta drinkar, från frozen daiquiri till margarita.
Glassbomb, frozen cheesecake och granité – vi listar 10 svalkade, frysta efterrätter!