Vegetarian och LCHF – går det?
Matnyttig information och saker att ha koll på. Och självklart recepttips.
Stämmer det att hårdost är nyttigare än krämiga ostar? Kan det orsaka dålig hy och så kan ost till och med vara farligt att äta... eller? Detta är några av de myter som finns om ost och nu ska vi slå hål på 6 av dem.
Tips: Här hittar du alla våra nyttiga ost-recept!
Vi har äntligen tagit reda på svaren om alla påståenden och frågor om ost.
Nej, inte generellt sett. Ost innehåller sånt vi behöver exempelvis protein och kalcium. Men, för mycket ost är onyttigt på så sätt att det ger mycket energi (kalorier) vilket många bör undvika, men också en stor portion mättat fett. Den som vill äta mer ost utan att gå upp i vikt kan med fördel välja varianter med lägre fetthalt. Men det här är inte unikt för ost – lagom är bäst.
Ja, det finns studier som pekar på att det kan vara så. Men det finns också de som inte ser samband mellan mejeriintag och acne. Den som har finnar kan därför testa om besvären minskar genom att äta mindre ost. Men håll ut, minst tre månader kan vara en lämplig försökstid.
Ja, så kan det vara. Särskilt de med låg fetthalt, 10 eller 17%. Det finns också en bakterieflora i hårdostarna som kan bidra positivt till tarmfloran.
Nja. Opastöriserad ost kan innehålla bakterier som kan göra oss sjuka, bakterier som annars hade dött vid pastöriseringen. Känsliga personer som har nedsatt immunförsvar, barn, äldre eller för all del gravida bör undvika dessa sorter. Listeria är en av de bakterier som kan finnas i opastöriserade ostar och drabbas den gravida kvinnan av detta kan det få allvarliga konsekvenser på graviditeten och barnet.
Ja. Det beror på att de är torrare och saltare vilket gör att mikroorganismer inte trivs lika bra men också på att de ofta är pastöriserade och därmed i mindre utsträckning drabbade av bakterier och mögel än dessertostarna är.
Nja, smaken får avgöra här! Men vill man se det ut ett näringsperspektiv så blir de stora frågorna om desserter förekommer frekvent och om hur kosten i sin helhet ser ut. Med det som utgångspunkt så kan man välja osten eller glassen, eller kanske inget av det. Annars så bör smaken styra.
Matnyttig information och saker att ha koll på. Och självklart recepttips.
Lär dig mer om dessa nyttiga bär, frukter och grönsaker.
Ska man undvika gluten vid IBS och skapar gluten inflammation i kroppen? Vi reder ut!
Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .
Dra ner på saltet och krydda i stället med citron – både nyttigare och godare.
8 snabba om vattenmelonen och så en massa bra och smarriga recept med vattenmelon.