5 sätt att stötta bönderna
Det finns många anledningar till att välja svensk mat. Smaken, kvalitén och lägre klimatavtryck, men också för att säkra Sveriges jordbruk. Genom att köpa svensk mat hjälper du bönderna att hålla sina verksamheter vid liv.
Att göra medvetna val i butiken kan kännas som en riktig snårskog. Ska man handla svensk och närodlad mat, ekologisk mat eller mat i säsong? Vi hjälper dig att göra val som gynnar både klimatet och bönderna.
Maten är mer närproducerad ju närmare dig den produceras rent geografiskt. Det kan handla om att välja mat från lokala gårdar i din närhet. Men det kan också handla om att välja mat från Sverige istället för andra länder.
Läs mer: 15 anledningar att välja svenskt
Det finns många skäl till varför det är bra att välja ekologiskt. Förutom att varken konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel får användas försöker man spara på jordens resurser så mycket det går. Och även djurhållningen är schysstare. Så välj ekologiskt - bra för dig, naturen och djuren!
Läs också: 5 varor som är bra att välja eko
Det finns inget enkelt svar på det. Det beror på vilket livsmedel vi pratar om och hur det produceras/odlas och var, samt om det är småskaligt eller storskaligt? Ekologiskt innebär ju att färre skadliga ämnen hamnar i maten och naturen, medan närodlat gör att transporterna minskar.
Vi vill gärna stödja de svenska bönderna och deras arbete. Så om möjligt, välj kombon: Ekologiskt och svenskt!
Det behöver inte vara så, men det kan vara så. Ofta sker transporterna mycket energieffektivt när det gäller större volymer där man som stor aktör kan ställa krav på transportsätt. Men det är klart om grannbonden cyklar med sina grödor till butiken är ju det att föredra.
Ekologiskt är bättre för miljön och vegetariskt är bra för klimatet. Så det finns inget generellt svar på den, utan beror på vad du tycker är viktigt. Varför inte prova kombon!
När maten är i säsong smakar den som bäst, ligger näringsmässigt på topp och har låg klimatpåverkan. Mycket går dessutom att plocka eller köpa för att frysa in själv, som bär, svamp, vaxbönor, hackad gul lök och kryddor som gräslök och persilja.
Här hittar du en lista på vilka grönsaker och frukter som är i säsong just nu. Passa på att laga god mat med råvaror i säsong!
Håll utkik efter märkningar på hyllan och förpackningarna. Här kan du läsa mer om märkningar av mat.
Det finns många anledningar till att välja svensk mat. Smaken, kvalitén och lägre klimatavtryck, men också för att säkra Sveriges jordbruk. Genom att köpa svensk mat hjälper du bönderna att hålla sina verksamheter vid liv.
Möt paret Johanna och Pär Hellström som driver det lilla mejeriet utanför Skellefteå i Västerbotten
Har du sett den svenska grillosten i hyllorna när du är och handlar? Då kanske du har undrat varför vi skapade en ost som smakar och ser ut nästan precis som den cypriotiska halloumin? Här får du svaret på hur den svenska grillosten kom till.
Här är märkningarna du ska titta efter för en godare kyckling och middagsrecept att prova.
Om du älskar ost i mat så är Folke osten för dig. Den passar i allt men godast blir den i en lasagne, i en pasta eller som en pesto. Frågan är: kan det vara Sveriges godaste ost?
Några hundra eller flera hundratusen? Vi har varit på pannkasfabriken på Gotland!
Vete, korn, havre och råg. De svenska sädesslagen är en fantastiskt kärnfull kvartett både när det gäller näring och smak. Här finns allt du behöver veta!
På Lillgårdens Bi och Trädgård i Maglasäte utanför Höör i Skåne görs välsmakande honung.