Länge leve den långa löken!

Guide till purjolök

Från Medelhavet med kärlek kommer denna spretigt spänstiga och smaksäkra lök. Nu är det äntligen dags att prisa purjolöken, och låta den resliga grödan ta lika mycket plats på tallriken som den gör i kylen.
Tips! Här hittar du alla våra recept med purjolök.

Laga mat med purjolök

Den pigga purjolöken är en mångsidig, mild och matig lök som gärna sätter smak på det mesta. Trots att den har sina rötter vid Medelhavet är den som gjord för gräddiga svenska såser, grytor och gratänger, samtidigt som den passar perfekt i mer lättsmälta asiatiska rätter. Detta tack vare den långa lökens mjälla blad och milda smak.

Vilken del av purjolöken ska man äta?

Man kan äta hela purjolöken! Purjon består av en mängd tätt sittande matiga blad som närmast roten är vita och härligt krispiga, och som blir grönare och något grövre ju längre upp i kronan man kommer. I sin textur kan kronan nästan påminna om blast, vilket kan vara anledningen till att många skippar lökens översta delar. Men hela purjon förutom själva roten kan ätas, och om man ändå tycker de mörkgröna bladen är för grova går de fortfarande utmärkt att mixa ner i en soppa eller smakrik pesto.

Hur smakar purjolök?

Purjolök smakar fräscht, milt och krispigt. Purjolöken är lite grövre än till exempel salladslök, och ger en matig konsistens i till exempel en soppa eller gryta.

Av purjolök kan man göra väldigt mycket. Precis som med all annan lök. Det som särskiljer purjon är just att den är så matig och mild, vilket gör att den kan användas både som smaksättare och som huvudingrediens. Som smaksättare tillför purjolöken en härlig fräschör som passar bra till fisk, i en sås, hackad och stekt i smör, eller i grytor med rotfrukt. Dessutom gör den sig ljuvlig snabbfräst i wok, eller i andra grönsaksrika, sojasmakande och kokosmjölksbaserade rätter med asiatisk ”touch”.

Sätt löken i fokus!

Som huvudingrediens kan purjon läggas i halvor på grillen eller i ugnen tillsammans med smör eller smakrik ost. Servera gärna med mustiga smaker som tomatsås, tryffel- eller sojamajonnäs och toppa med några knaprigt rostade nötter.

Skölja purjolök

Kom ihåg att skölja mellan bladslidorna innan du lagar mat med den. Mellan de tätt sittande lökbladen kan det fortfarande gömma sig lite jord, och det ska man vara noga med att undvika. Dela purjon, ge den ett litet bad, och därefter kan den skivas och tillagas. Man kan också skiva purjon först och sedan skölja den i ett durkslag, om man föredrar det!

Förvara purjolök

Löken är tålig och kan förvaras i rumstemperatur men trivs allra bäst i kylen. Däremot är den känslig för uttorkning och en purjolök som hackats eller blivit nallad av bör skyddas i en burk eller lite plastfolie. Då håller den sig redo att återanvändas för ny purjoperfektion!

Kan man frysa in purjolök?

Det går fint att frysa in purjolök, skiva eller hacka den först bara.

Är purjolök bra för magen?

En del med magproblem tycker att purjolök är en bra ersättare mot vanlig gul lök. Då är det främst den gröna delen av purjolöken som känsliga magar uppskattar.

Vad kan man ersätta purjolök med?

Purjon kan du ersätta med salladslök eller en annan mildare lök som silverlök.

Recept med purjolöken i fokus

  1. Smörbakad purjolök med citron och dragon

    1. Smörbakad purjolök med citron och dragon

    Betyg 4.4 av 5.
    14 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Ugnsbakad purjolök blir mild och len i smaken. Speciellt när den bakas i ugnen med de bästa smakkompisarna, smör, salt och lite citron. Den smörbakade purjolöken kryddar du vid servering med färsk dragon. Purjolökens härliga och smöriga smak passar perfekt att servera till fisk.

    Smörbakad purjolök med citron och dragon
  2. Bakad purjolök med getost och hasselnötter

    2. Bakad purjolök med getost och hasselnötter

    Betyg 4.8 av 5.
    18 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer.

    Här ska inget ätbart skäras bort! Hela purjon bakas i ugnen och den milda lökens smaker matchas med lite amper getost och knapriga nötter. Bakad purjolök passar utmärkt att äta som huvudrätt med t ex couscous eller råris och en enkel grön sallad, men också perfekt som tillbehör till grillat kött eller fisk.

    Bakad purjolök med getost och hasselnötter
  3. Grillad purjolök med gräddig salviasås

    3. Grillad purjolök med gräddig salviasås

    Betyg 3 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Prova ett laktovegetariskt alternativ på grillkvällen och servera grillad purjolök med en gräddig sås med smak av citron och färsk salvia. Toppa rätten med rostad purjolök och gärna extra salvia.

    Grillad purjolök med gräddig salviasås
  4. Purjolökspuré med sesam och spiskummin

    4. Purjolökspuré med sesam och spiskummin

    Betyg 3.7 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    God och härligt grön röra som är som en hummus fast utan att innehålla kikärtor. Den här goda gröna röran är gjord av purjolök och sojabönor. Purjolökspurén kryddas med spiskummin och tahini och passar perfekt som pålägg på ett grovt bröd eller dipp till grönsaksstavar.

    Purjolökspuré med sesam och spiskummin
  5. Krämig potatis- och purjolökssoppa

    5. Krämig potatis- och purjolökssoppa

    Betyg 4.4 av 5.
    1709 personer har röstat
    Receptet har 208 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Vad sägs som en värmande och krämig soppa till middag? Krämig potatis- och purjolökssoppa är en riktig höjdarsoppa. Smaksätt gärna soppan med stekt bacon och persilja och servera gärna med bröd.

    Krämig potatis- och purjolökssoppa

Artiklar (1544)

Älskad sommarprimör

Salladslök - så gör du!

Kan man äta hela salladslöken? Vad är skillnaden mot purjolök? Och hur använder man den i maten? Här får du alla svar om salladslök!

En spretig snygging

Gräslök

Gräslök finns året runt i butiken, både färsk och fryst. Men kan man plocka vild gräslök? Och hur använder man gräslök? Här får du svar!

Lyckas med löken!

Hacka lök

Hur får man till en riktigt finhackad lök egentligen? Här visar vi steg för steg hur du hackar lök som ett proffs!

Guide

Lökigt!

Fakta, tips och recept! Följ med på en djupdykning i rödlökens värld.

Det funkar!

Hacka lök utan tårar

Beredd på tårar när du ska hacka lök? Här tipsar vi om hur du hackar lök utan att gråta.